ROEN
Companie:
Crearea de soiuri
Responsabil: Dr. ing. Sorina Sirbu tel. 0232 214 810
Dr. ing. Elena Iurea tel. 0232 214 810
Obiective:

  • Crearea de soiuri de cires, visin si nuc cu rezistenta la temperaturile scazute din timpul iernii si la gerurile de revenire din primavara in perioada infloritului, cu rezistenta genetica la boli si daunatori, cu vigoare redusa, productivitate mare, cu fructe de calitate superioara, cu epoci diferite de maturare, autofertile.
  • Colectarea si conservarea fondului de germoplasma la speciile cires, visin, piersic si nuc, in vederea utilizarii ca material initial in ameliorarea soiurilor
  • Stabilirea sortimentelor pomicole pe zonele de maxima favorabilitate la speciile mar, par, cais, prun, cires, visin si nuc
  • Determinarea genetica si studiul ereditatii principalelor caractere calitative si cantitative
  • Transmiterea ereditara a unor caracteristici fiziologice si biochimice exprimate fenotipic, ce determina cresterea rezistentei la stres
  • Fundamentarea genotipica a unor strategii de ameliorare
  • Controlul genetic al caracteristicilor pomului si ameliorarea in corelatie cu grabirea intrarii pe rod

Realizări

Soiuri omologate

Soiurile de cireş au fost obţinute prin hibridări artificiale şi selecţie clonală.

              


  • 24 soiuri la specia cires : Cetăţuia, Cătălina, Bucium, Maria, Tereza, Iaşirom, Lucia, Iosif, Amar Maxut, Amar Galata, Ştefan, Golia, Marina, Radu, Oana, Ludovic, Cociu, Andrei, Anda, Alex, Mihai, Paul, Margo, George.
     

 CETĂŢUIA

Originea: România, SCDP Iaşi;

Pomul: vigoare mijlocie, de tip spur cu port etalat; 

Fructul: Mărimea: mijlocie (5,9g);
               Forma: reniform aplatizată;
               Epiderma: roşie închisă spre neagră la maturitatea deplină;
               Pedunculul: scurt şi gros, mediu rezistent la detaşare, fără supurare;
               Pulpa: semipietroasă, aproape crocantă, suculentă, de culoare roşietică cu suc slab colorat în roşu;
               Gust: plăcut, potrivit de dulce, uşor acidulat, cu 16 % S.U;
               Sâmburele: mărime medie (6,5% din greutatea fructului), semiaderent la pulpă;
               Epoca de coacere: ultima decadă a lunii mai 
               Productivitatea: soi precoce, rodeşte abundent şi constant;

Aprecieri generale: rezistenţă medie la antracnoză şi monilioză şi    bună la ger şi secetă. Destinat în principal pentru consum în stare proaspătă.

 


CĂTĂLINA

Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare medie, cu creşteri moderate;
Fructul: Mărimea: mijlocie spre mare (6,8-7,8g);
               Forma: cordiform alungită;
               Epiderma: roşie aprinsă, roşie închisă la maturitatea deplină;
               Pedunculul: de lungime medie spre mare, de grosime medie, mediu rezistent la detaşare;                 
               Pulpa: semipietroasă, suculentă, de culoare roşie;
              Gust: plăcut, potrivit de dulce, uşor acidulat;
              Sâmburele: mărime medie (6,5% din greutatea fructului);
              Epoca de coacere: prima decadă a lunii iunie; 
              Productivitatea: rodeşte abundent şi constant având o productivitate superioară soiurilor din aceeaşi grupă de maturare;
Aprecieri generale: începe să rodească din anul V, cu rezistenţă medie la antracnoză şi monilioză şi bună la ger şi secetă. Rezistenţă bună la crăparea fructelor.



RADU

Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare mijlocie;
Fructul: Mărimea: mijlocie (6,6 g);
               Forma: reniformă, cu punctul pistilar adâncit;
               Epiderma: roşie închisă;
               Pedunculul: scurt şi mediu ca grosime, la detaşarea de fruct nu supurează;
               Pulpa: roşie închisă, fermă, suculentă, cu suc intens colorat roşu închis;
               Gust: foarte bun, dulce, uşor acidulat;
               Sâmburele: mic (4% din greutatea fructului), neaderent la pulpă;
               Epoca de coacere: la mijlocul  lunii iunie (12-18); 
               Productivitatea: soi precoce, rodeşte abundent (11-13 t/ha) şi constant;
               Aprecieri generale: rezistenţă bună la ger, secetă, monilia şi crăparea fructelor. Rezistenţă medie la antracnoză. Fructele sunt destinate pentru consum în stare proaspătă şi industrializare.



OANA

Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare mijlocie;
Fructul: Mărimea: mare (7,6 g);
         Forma: rotundă aplatizată, cu punctul pistilar adâncit;
         Epiderma: roşie închisă, mediu rezistentă la crăpare;
         Pedunculul: lungime şi grosime medie, cu suber prezent iar la detaşarea de fruct se desprinde  uşor fără supurare;
         Pulpa: roşie închisă, fermă, suculentă, cu suc intens colorat roşu închis;
         Gust: bun, potrivit de dulce, uşor acidulat;
         Sâmburele: mijlociu (5% din greutatea fructului), neaderent la pulpă;
         Epoca de coacere: decada  I-II-a a  lunii iunie (7-15); 
         Productivitatea: soi precoce, rodeşte abundent (12-15 t/ha) şi constant;
Aprecieri generale: înflorire medie, rezistenţă bună la ger, secetă, monilinia şi crăparea fructelor. Rezistenţă medie la antracnoză. Fructele sunt destinate consumului în stare proaspătă şi industrializare.



ANDREI

Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare mijlocie;
Fructul: Mărimea: mare spre foarte mare (8,0-8,4 g);
         Forma: cordiform alungită, uşor turtită dorso-ventral cu vârful plat;
         Epiderma: roşie închisă, mediu rezistentă la crăpare;
         Pedunculul: scurt, având în medie 29 mm lungime, grosime mijlocie, iar la detaşarea de fruct se desprinde  uşor fără supurare;
         Pulpa: roşie mijlocie, fermă, suculentă, dulce accentuat, plăcut acidulată, foarte plăcută la gust; se desprinde uşor de sâmbure;
         Gust: bun, dulce, uşor acidulat;
         Sâmburele: mare având 0,6 g, de formă eliptic mijlocie, neaderent la   pulpă;
         Epoca de coacere: decada   a II-a a  lunii iunie; 
         Productivitatea: soi precoce, rodeşte abundent (12-14 t/ha) şi constant;
Aprecieri generale: înflorire medie, rezistenţă bună la ger, secetă, monilinia şi crăparea fructelor. Rezistenţă medie la bolile specifice cireşului. Fructele sunt destinate consumului în stare proaspătă şi industrializare.



COCIU

Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare mijlocie;
Fructul: Mărimea: foarte mare (8,0-8,4 g);
         Forma: reniformă, turtită dorsoventral, uşor alungită la vârf.;
         Epiderma: roşie închisă, aproape neagră la maturitatea deplină;
         Pedunculul: de lungime şi grosime mijlocie (35 mm lungime), de culoare verde gălbui,glabru, cu suber prezent între peduncul şi fruct;
         Pulpa: de culoare roşie spre roşie închisă, fermă, crocantă, cu suculenţă medie, cu gust dulce accentuat, uşor acidulată, cu suc intens colorat în roşu;
         Gust: bun, foarte dulce, uşor acidulat şi cu aromă fină;
         Sâmburele: mijlociu (0,4-0,5 g), eliptic mijlociu, neaderent la pulpă;
         Epoca de coacere: decada   a II-a a  lunii iunie; 
         Productivitatea: soi precoce, rodeşte abundent (12-13 t/ha) şi constant;
Aprecieri generale: înflorire medie, rezistenţă bună la ger, secetă şi medie la bolile specifice cireşului. Fructele sunt destinate consumului în stare proaspătă şi industrializare.


MIHAI

Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare mijlocie;
Fructul: Mărimea: mare (7,0-8,0 g);
         Forma: cordiformă, uşor turtită.
         Epiderma: roşie brună, neagră la maturitate deplină.
         Pedunculul: lung, potrivit de gros, de culoare verde, foarte bine prins de ramură şi fruct, iar la desprindere nu supurează suc.
         Pulpa: roşie-mijlocie, crocantă, suculentă, cu gust mijlociu de dulce şi cu aciditate mijlocie;
         Gust: bun, dulce, uşor acidulat;
         Sâmburele: mijlociu ca mărime (0,55 g), eliptic mijlociu, cu un raport mediu între greutatea fructului şi greutatea sâmburelui;
         Epoca de coacere: decada   a II-a a  lunii iunie; 
         Productivitatea: soi precoce, rodeşte abundent (12-15 t/ha) şi constant;
Aprecieri generale: înflorire medie, rezistenţă bună la Monilia fructigena şi medie la antracnoză. Manifestă o rezistenţă bună la  ger, secetă şi crăparea fructelor. Fructele sunt destinate consumului în stare proaspătă şi industrializare.




AMAR MAXUT

Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare mijlocie;
Fructul: Mărimea: mare pentru soiurile amare (4,5 g);
         Forma: cordiformă, tipică;
         Epiderma: neagră, lucioasă;
         Pedunculul:  lungime medie, se desprinde uşor de fruct fără supurare;
         Pulpa: intens colorată, suculentă, suc roşu închis, fermitate medie, 21% SU;
         Gust:  plăcut, amar, fin aromat;
         Sâmburele: mic, semiaderent;
         Epoca de coacere: decada a III-a a lunii iunie; 
         Productivitatea: soi precoce, rodeşte abundent şi  constant;
Aprecieri generale: rezistent la ger, secetă, monilioză şi tolerant la antracnoză.Epoca de înflorire timpurie. Este un excelent soi pentru industrializare (dulceţuri, lichioruri, sucuri naturale).



ALEX

Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare mijlocie;
Fructul: Mărimea: foarte mare în primii ani de rodire (8,3-11,7 g);
         Forma: cordiformă, uşor aplatizată, turtită dorso ventral, cu vârful plat.
         Epiderma: roşie închisă, de grosime mijlocie, cu luciu atrăgător;
         Pedunculul: de lungime şi grosime mijlocie, de culoare verde, cu suber prezent între peduncul şi fruct          
         Pulpa: roşie-mijlocie, crocantă, suculentă, cu gust mijlociu de dulce şi cu aciditate mijlocie;
         Gust: bun, dulce, uşor acidulat;
         Sâmburele: de mărime medie spre mare (0,6 g), eliptic mijlociu, neaderent la pulpă.
         Epoca de coacere: decada   a II-a a  lunii iunie; 
         Productivitatea: rodeşte abundent (11-13 t/ha) şi constant;
Aprecieri generale: înflorire medie, este rezistent la ger şi secetă şi cu  rezistenţă medie la bolile specifice cireşului (monilioză şi antracnoză). Fructele sunt destinate consumului în stare proaspătă şi industrializare.



IOSIF

Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare mijlocie;
Fructul: Mărimea: mare în primii ani de rodire (9,0 g);
         Forma: cordiform-obtuză, uşor turtită.
         Epiderma: roşie închisă iar la maturitate deplină aproape neagră, cu reflexe roşietice.
         Pedunculul: lung, potrivit de gros, uşor îngroşat către fruct, de culoare verde, iar pe partea însorită brun-roşiatic, foarte bine prins de ramură şi fruct, iar la desprindere nu supurează suc.
         Pulpa: roşie-mijlocie, crocantă, suculentă, cu gust mijlociu de dulce şi cu aciditate mijlocie;
         Gust: bun, dulce, uşor acidulat;
         Sâmburele: mijlociu ca mărime (0,5 g), eliptic mijlociu, cu un raport mijlociu între greutatea  fructului şi greutatea sâmburelui.
         Epoca de coacere: decada   a II-III a  lunii iunie; 
         Productivitatea: rodeşte abundent (11-14 t/ha) şi constant;
Aprecieri generale: înflorire medie, este rezistent la ger şi secetă şi boli (monilioză şi antracnoză). Fructele sunt destinate consumului în stare proaspătă şi industrializare.



LUDOVIC

Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare mijlocie;
Fructul: Mărimea: foarte mare (10,5-11,4 g);
         Forma: reniformă,turtită dorsoventral, uşor alungită la vârf;
         Epiderma: roşie închisă iar la maturitate deplină aproape neagră.
         Pedunculul: de lungime şi grosime mijlocie având în medie 35 mm lungime, de culoare verde;
         Pulpa: de culoare roşie spre roşie închisă, fermă, crocantă, cu suculenţă medie, cu gust dulce accentuat, uşor acidulată, cu suc intens colorat în roşu şi cu aromă fină;
         Gust: bun, foarte dulce, uşor acidulat şi aromat;
         Sâmburele: mijlociu (0,4-0,5 g), eliptic mijlociu, neaderent la pulpă.
         Epoca de coacere: decada II-III a  lunii iunie; 
         Productivitatea: rodeşte abundent (12-14 t/ha) şi constant;
Aprecieri generale: înflorire medie, este rezistent la ger şi secetă şi cu  rezistenţă medie la bolile specifice cireşului (monilioză şi antracnoză) şi dăunători. Fructele sunt destinate consumului în stare proaspătă şi industrializare.



PAUL

Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare mijlocie;
Fructul: Mărimea: foarte mare (9,1-9,9 g);
         Forma: reniformă;
         Epiderma: roşie aprinsă pe fond galben pal (bicolore).
         Pedunculul: de lungime şi grosime medie, cu suber prezent între peduncul şi fruct, bine prins de ramură şi fruct, iar la desprindere nu supurează suc.
         Pulpa: de culoare crem, tare, crocantă, suculentă, semidulce, plăcut acidulată, răcoritoare, cu sucul foarte puţin colorat; se desprinde uşor de sâmbure;
         Gust: bun, potrivit de dulce, uşor acidulat;
         Sâmburele: mare, având 0,6 g, de formă circulară, cu suprafaţa uşor încreţită. 
         Epoca de coacere: decada II-III a  lunii iunie; 
         Productivitatea: rodeşte abundent (13-15 t/ha) şi constant;
Aprecieri generale: rezistenţă bună la boli (Monilia fructigena şi  antracnoză) şi dăunători. Manifestă o rezistenţă bună la  ger, secetă şi crăparea fructelor.



ANDA

Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare mijlocie;
Fructul: Mărimea: foarte mare (9,5-9,9 g);
         Forma: reniformă uşor alungită spre vârf;
         Epiderma: galbenă-albicioasă, uniformă, pe partea însorită galbenă-intensă;
         Pedunculul: de lungime şi grosime medie, cu suber prezent între peduncul şi fruct;
         Pulpa: de culoare crem, pietroasă, crocantă, suculentă, cu aciditate mijlocie, gust semidulce, slab aromată. 
         Gust: bun, potrivit de dulce, uşor acidulat;
         Sâmburele: de mărime mijlocie spre mare (0,55-0,6 g), eliptic mijlociu, neaderent la pulpă; 
         Epoca de coacere: decada a III a  lunii iunie; 
         Productivitatea: rodeşte abundent (12-14 t/ha) şi constant;
Aprecieri generale: Este rezistent la ger şi secetă şi cu rezistenţă medie la bolile specifice cireşului (antracnoză şi monilioză).



GOLIA

Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare mică;
Fructul: Mărimea: mare (8-9 g);
         Forma: cordiform alungită, cu punctul pistilar adâncit;
         Epiderma: roşie închisă, lucioasă, rezistentă la crăpare;
         Pedunculul: lungime şi grosime medie, iar la detaşarea de fruct nu supurează;
         Pulpa: pietroasă, crocantă, suculentă, cu suc intens colorat roşu;
         Gust:  bun, dulce, uşor acidulat cu aromă fină;
         Sâmburele: mic (4-5% din greutatea fructului), neaderent la pulpă;
         Epoca de coacere: sfârşitul decadei  a II-a a  lunii iunie; 
         Productivitatea: soi precoce, rodeşte abundent şi constant;
Aprecieri generale: se pretează pentru înfiinţarea de plantaţii cu densitate mare de tip intensiv. Rezistenţă medie la antracnoză şi monilioză. Soiul este rezistent la ger, secetă şi crăparea fructelor. Înflorire târzie. Fructele sunt destinate consumului în stare proaspătă şi industrializare.

MARIA

Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare medie;
Fructul: Mărimea: mare (7,4-8 g);
         Forma: cordiformă, uşor alungită, uşor turtită pe partea ventrală, cu punctul pistilar adâncit;
         Epiderma: roşie strălucitoare, cu  rezistenţă medie la crăpare;
         Pedunculul: scurt, gros, se detaşează uşor de fruct fără supurare;
         Pulpa: fermă, crocantă, suculentă, de culoare roşie;
         Gust:  bun, dulce, uşor acidulat cu aromă fină;
         Sâmburele: de mărime medie (6% din greutatea fructului);
         Epoca de coacere: decada  a II-a a  lunii iunie; 
         Productivitatea: soi precoce, rodeşte abundent şi constant;
Aprecieri generale: rezistenţă medie la antracnoză şi monilioză. În anii cu precipitaţii abundente fructele crapă. Soiul este rezistent la ger şi secetă. Înflorire timpurie dar lungă. Este bun polenizator  pentru soiurile cu înflorire timpurie şi medie.
Este primul soi românesc autofertil.
Fructele sunt destinate consumului în stare proaspătă şi industrializare.



MARGO

Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare mică;
Fructul: Mărimea: foarte mare (8,9-9,5 g);
         Forma: cordiformă tipică, turtită dorso-ventral, alungită la vârf.
         Epiderma: galbenă-albicioasă, uniformă, uneori pe partea însorită devine galbenă intensă cu o uşoară tentă roşietică.
         Pedunculul: lung, de grosime mijlocie, de culoare verde-gălbui, cu suber prezent între peduncul şi fruct.
         Pulpa: are culoarea crem, cu fermitate mare, crocantă, suculentă, gust semidulce, cu aciditate slabă, cu aromă fină.
         Gust:  bun, dulce, uşor acidulat cu aromă fină;
         Sâmburele: de mărime mijlocie spre mare (0,5-0,65 g), larg eliptic, neaderent la pulpă ;
         Epoca de coacere: sfârşitul decadei  a III-a a  lunii iunie- începutul decadei I a lunii iulie; 
         Productivitatea: soi precoce, rodeşte abundent şi constant;
Aprecieri generale: se pretează pentru înfiinţarea de plantaţii cu densitate mare de tip intensiv. Este rezistent la ger şi secetă şi cu  rezistenţă medie la bolile specifice cireşului (monilioză şi antracnoză). Înflorire târzie. Fructele sunt destinate consumului în stare proaspătă şi industrializare.



ŞTEFAN

Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare mică spre medie;
Fructul: Mărimea: mare (7,7-8,1 g);
         Forma: cordiformă aplatizată, cu punctul pistilar adâncit;
         Epiderma: roşie închisă;
         Pedunculul: de lungime şi grosime medie, mediu rezistent la detaşarea de fruct, fără supurare;
         Pulpa: roşie spre roşie închisă, pietroasă, suculentă, cu sucul de culoare roşie închisă;
         Gust:  dulce, cu aciditate mică, foarte plăcut;
         Sâmburele: mijlociu spre mare (7% din greutatea fructului), neaderent la pulpă;
         Epoca de coacere: decada  a II-a a  lunii iunie; 
         Productivitatea: soi precoce, rodeşte abundent şi constant;
Aprecieri generale: rezistenţă medie la antracnoză şi bună la monilioză, ger, secetă şi crăparea fructelor. Fructele sunt destinate consumului în stare proaspătă şi industrializare.



TEREZA

Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare slabă spre mijlocie;
Fructul: Mărimea: mare (7,5-7,8 g);
         Forma: cordiformă aplatizată, cu punctul pistilar adâncit;
         Epiderma: roşie închisă, lucioasă, rezistentă la crăpare;
         Pedunculul:  lungime şi grosime medie, iar la detaşarea de fruct nu supurează;
         Pulpa: roşie închisă, pietroasă, suculentă, cu suc intens colorat;
         Gust:  plăcut, dulce, uşor acidulat;
         Sâmburele: mic (5% din greutatea fructului), neaderent la pulpă;
         Epoca de coacere: la mijlocul   lunii iunie; 
         Productivitatea: foarte precoce (intră pe rod în anii III-IV de la plantare), rodeşte abundent şi  constant;
Aprecieri generale: rezistenţă bună la ger şi secetă şi medie la antracnoză şi crăparea fructelor. Înflorire medie. Soiul se pretează pentru înfiinţarea de plantaţii intensive. Fructele sunt destinate consumului în stare proaspătă şi industrializare.



IAŞIROM

Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare medie;
Fructul: Mărimea: mare (7,7-8,1 g);
         Forma: cordiformă aplatizată;
         Epiderma: roşie închisă;
         Pedunculul:  lungime şi grosime medie;
         Pulpa: roşie închisă, pietroasă, suculentă, cu suc de culoare roşie;
         Gust:  plăcut, dulce, cu aciditate mică;
         Sâmburele: mijlociu spre mare (7% din greutatea fructului), neaderent la pulpă;
         Epoca de coacere: decada a II-a a lunii iunie; 
         Productivitatea: soi precoce, rodeşte abundent şi  constant;
Aprecieri generale: rezistenţă bună la ger, secetă şi crăparea fructelor.
Comportare bună la monilinia şi antracnoză. Înflorire mijlocie.
Fructele sunt destinate consumului în stare proaspătă şi industrializare.




LUCIA

Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare slabă spre mijlocie;
Fructul: Mărimea: mare (7,9 g);
         Forma: cordiform alungită, cu punctul pistilar adâncit;
         Epiderma: roşie închisă, lucioasă, rezistentă la crăpare;
         Pedunculul: lungime şi grosime medie, cu suber prezent iar la detaşarea de fruct nu se pierde suc;
         Pulpa: roşie închisă, fermă, suculentă, cu suc intens colorat roşu;
         Gust: foarte bun, dulce, uşor acidulat;
         Sâmburele: mijlociu (6% din greutatea fructului), neaderent la pulpă;
         Epoca de coacere: decada  a II-a a  lunii iunie (15-20); 
         Productivitatea: soi precoce, rodeşte abundent (10-12 t/ha) şi constant;
Aprecieri generale: înflorire mijlocie, tolerant la antracnoză şi monilioză. Fructele sunt destinate consumului în stare proaspătă şi industrializare.



BUCIUM

Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare mijlocie;
Fructul: Mărimea: mare spre foarte mare (8-8,5 g);
         Forma: cordiformă aplatizată;
         Epiderma: roşie închisă, lucioasă, rezistentă la crăpare;
         Pedunculul:  lungime şi grosime medie, la detaşarea de fruct nu supurează;
         Pulpa: de culoare roşie spre roşie închisă, fermă, suculentă cu suc intens colorat în roşu;
         Gust:  foarte bun, dulce, uşor acidulat;
         Sâmburele: mijlociu  (6, % din greutatea fructului), neaderent la pulpă;
         Epoca de coacere: decada a III-a a lunii iunie; 
         Productivitatea: rodeşte abundent şi  constant;
Aprecieri generale: rezistenţă bună la ger, secetă şi crăparea fructelor. Comportare bună la monilinia şi antracnoză. Înflorire mijlocie. Fructele sunt destinate consumului în stare proaspătă şi industrializare.



MARINA

Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare mijlocie;
Fructul: Mărimea: mare (7,6-8 g);
         Forma: cordiformă alungită;
         Epiderma: bicoloră, galbenă acoperită cu roşu la maturitatea deplină, rezistentă la crăpare;
         Pedunculul:  lungime şi grosime medie, la detaşarea de fruct nu supurează;
         Pulpa: fermă, crocantă, suculentă, alb-gălbuie, cu suc incolor;
         Gust:  plăcut, dulce, uşor acidulat;
         Sâmburele: relativ mare (6,9 % din greutatea fructului);
         Epoca de coacere: târzie, începutul lunii iulie, uneori până la 15 iulie; 
         Productivitatea:  foarte bună, soi precoce, rodeşte abundent şi  constant;
Aprecieri generale: rezistenţă bună la ger şi secetă. Rezistenţă medie la monilioză şi   antracnoză. Soi cu înflorire târzie. Fructele acestui soi sunt destinate pentru prelucrare sub formă de compot  şi confiate.

 

AMAR GALATA

Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare mică spre medie;
Fructul: Mărimea: mare pentru soiurile amare (4,7 g);
         Forma: sferic alungită, uşor turtită la bază, puţin alungită la vârf;
         Epiderma: bicoloră (roşu aprins pe fond galben);
         Pedunculul:  lungime medie spre mare, destul de viguros, mediu rezistent la detaşare, fără supurare;
         Pulpa: semipietroasă, galben-albicioasă, suculentă;
         Gust:  gust amar, fin, dulce, uşor acidulat;
         Sâmburele: de mărime medie (5,1 % din greutatea fructului), semiaderent;
         Epoca de coacere: târzie, prima decadă a lunii iulie; 
         Productivitatea: soi precoce, rodeşte abundent şi  constant, are o capacitate de producţie deosebită;
Aprecieri generale: rezistent la ger, secetă, monilioză şi medie la antracnoză. Înflorire târzie.. Este un excelent soi pentru industria alimentară în special pentru dulceţuri şi fructe confiate.



GEORGE

Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare mijlocie;
Fructul: Mărimea: medie spre mare (6,7-7,8 g);
         Forma: cordiformă alungită;
         Epiderma: roşie, lucioasă, rezistentă la crăpare;
         Pedunculul:  lungime şi grosime medie, se desprinde uşor de pulpă fără supurare;
         Pulpa:  roşie, fermă, suculentă, cu suc roşu;
         Gust:  plăcut, dulce, uşor acidulat;
         Sâmburele: mijlociciu  (6 % din greutatea fructului), neaderent la pulpă;
         Epoca de coacere: târzie, decada a II-III-a a lunii iulie; 
         Productivitatea: soi precoce, rodeşte abundent şi  constant;
Aprecieri generale: rezistenţă bună la ger, secetă şi bolile specifice cireşului. Este cel mai târziu soi de cireş cunoscut până în prezent. Fructele sunt destinate pentru consum în stare proaspătă şi industrie.




Soiurile de vişin au fost obţinute prin selecţii pozitive din populaţii locale.
  • 3 soiuri la specia visin: Pitic, De Botoşani, Timpuriu de Osoi.


TIMPURIU DE OSOI

Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare mijlocie;
Fructul: Mărimea: mijlocie (5,3 g);
         Forma: sferic turtită;
         Epiderma: roşie închisă, subţire, elastică, rezistentă;
         Pedunculul: scurt spre mediu ca lungime şi cu grosime medie;
         Pulpa:  roşie vişinie, suculentă, cu suc bine colorat, consistenţă mijlocie;
         Gust: plăcut,  dulce acrişor, răcoritor, slab astringent;
         Sâmburele: mic (5,4-5,5 % din greutatea totală a fructului), neaderent;
         Epoca de coacere: timpurie, prima decadă a lunii iunie; 
         Productivitatea: este un soi relativ productiv, precoce;
Aprecieri generale: soi rezistent la ger şi secetă, parţial autofertil.

DE BOTOŞANI

Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare medie;
Fructul: Mărimea: mijlociu spre mare (5,5-6 g);
         Forma: sferic turtită la bază şi dorsoventral;
         Epiderma: roşie, purpurie, închisă, subţire, elastică, lucioasă;
         Pedunculul: scurt spre mediu, de grosime medie;
         Pulpa:  roşie vişinie, suculentă, mediu consistentă, cu sucul colorat;
         Gust: plăcut, acrişor, răcoritor, slab astringent;
         Sâmburele: de mărime medie (5,2 % din greutatea totală a fructului), semiaderent la pulpă;
         Epoca de coacere: decada I-II-a a lunii iulie; 
         Productivitatea: rodeşte abundent şi constant începând cu anul V-VI de la plantare;
Aprecieri generale: soi rezistent la ger şi secetă şi mediu rezistent la monilioză şi antracnoză
.

PITIC

Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare mică;
Fructul: Mărimea: mijlocie (4,8 g);
         Forma: sferic alungită;
         Epiderma: vişinie închisă;
         Pedunculul: lung şi de grosime medie;
         Pulpa:  roşie, moale, cu suc intens colorat, cu 12-13% SU;
         Gust: acidulat, taninos chiar la supracoacere;
         Sâmburele: relativ mare (8-9 % din greutatea totală a fructului);
         Epoca de coacere: foarte târzie, sfârşitul lunii iulie-începutul  lunii august. Cel mai târziu soi din sortimentul actual; 
         Productivitatea: soi precoce, rodeşte abundent şi constant;
Aprecieri generale: rezistentă bună la ger şi secetă şi medie la antracnoză şi monilioză. Soi  autofertil cu înflorire foarte târzie.


Soiurile de nuc au fost obţinute prin selecţie pozitivă din populaţiile locale.

  • 4 soiuri la specia nuc:  Miroslava, Anica, Velniţa, Ovidiu.

 

MIROSLAVA

Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare mijlocie;
Fructul: Mărimea: mare (14,2 g);
         Forma: rotund-elipsoidală, uşor alungită, rotunjită la capete, cu orificiul peduncular bine închis cu fascicole libero-lemnoase;
         Endocarpul (coaja): de culoare gălbuie-maronie, subţire, cu suprafaţa netedă, cu puţine încreţituri şi adâncituri;
         Miezul: umple bine cavitatea valvelor, de culoare alb-gălbuie, se scoate întreg şi uşor şi reprezintă 52,6% din greutatea fructului;
         Gust: dulce, plăcut, aromat, crocant;
         Epoca de coacere: timpurie, decada I-a a lunii septembrie; 
         Productivitatea: soiul este rustic, produce mult încă din anul VII de la plantare, rodeşte abundent şi constant;
Aprecieri generale: înflorire mijlocie şi este de tip protogin. Are o rezistenţă bună la ger, secetă, bacterioză şi o rezistenţă medie la antracnoză.

 

OVIDIU

Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare mijlocie;
Fructul: Mărimea: mare (13,9 g);
         Forma: oval-alungită, rotunjită la capete, cu orificiul peduncular bine închis cu fascicole libero-lemnoase;
         Endocarpul (coaja): este subţire, cu suprafaţa netedă, cu puţine încreţituri şi adâncituri, de culoare gălbuie-maronie;
         Miezul: umple bine cavitatea valvelor, de culoare alb-gălbuie, se scoate întreg şi uşor cu un procent de 53,2 % din greutatea totală a fructului;
         Epoca de coacere: semitimpurie, la mijlocul lunii septembrie; 
         Productivitatea: este un soi precoce (intră pe rod din anul VI de la plantare). Rodeşte abundent şi constant;
         Aprecieri generale: înflorire relativ târzie de tip protandru. Are o rezistenţă bună la ger, secetă şi bacterioză şi medie la antracnoză.

 

ANICA

Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare medie;
Fructul: Mărimea: mijlocie spre mare (14 g);
         Forma: ovoidală, simetrică, uşor ascuţită la vârf;
         Endocarpul (coaja): de culoare crem-gălbuie, relativ subţire, cu suprafaţa regulată, cu puţine încreţituri şi adâncituri. Orificiul peduncular este bine închis cu fascicole libero lemnoase;
         Miezul: umple bine cavitatea valvelor, de culoare alb-gălbuie, se extrage cu uşurinţă, întreg şi reprezintă 57 % din greutatea totală a fructului;
         Gustul: foarte plăcut, dulce, aromat;
         Epoca de coacere: decada a II-a a lunii septembrie; 
         Productivitatea: soi precoce, intră pe rod din anul V-VI de la plantare. Rodeşte abundent şi constant.
Aprecieri generale: soiul fructifică atât terminal cât şi intermediar, înflorire relativ târzie de tip protandru. Are o rezistenţă bună la bacterioză şi medie la antracnoză.

 

VELNIŢA

Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: semiviguros;
Fructul: Mărimea: mare (13,5 g);
         Forma: rotund-ovoidă, rotunjită la capete, cu orificiul peduncular bine închis cu fascicole libero-lemnoase;
         Endocarpul (coaja): de culoare gălbuie cenuşie până la galbenă, relativ subţire, cu suprafaţa netedă, cu puţine încreţituri şi adâncituri;
         Miezul: umple bine cavitatea valvelor, de culoare alb-gălbuie, se extrage din coajă uşor şi întreg, cu un procent de 50,6-51,2 % din greutatea totală a fructului;
         Gustul: plăcut, aromat;
         Epoca de coacere: decada a II-a a lunii septembrie; 
         Productivitatea: soi precoce, intră pe rod din anul VI-VII de la plantare, rodeşte abundent şi constant.
Aprecieri generale: fructifică şi pe ramuri laterale. Înflorire mijlocie de tip protogin. Tolerant la bacterioză, mediu tolerant la antracnoză.

 

            
Performante

Fond de germoplasma.
  • Colectia nationala de cires cuprinde 550 soiuri, elite, hibrizi, populatii locale
  • Colectia nationala de visin cuprinde 121 soiuri, hibrizi, biotipuri locale
  • Colectia de piersic cuprinde 83 soiuri, hibrizi, biotipuri locale

Dotari

  • aparatura frigorifica
  • balante portabile
  • refractometru de mana
  • sera pentru aclimatizare plante
  • aparatura computerizata
  • loturi experimentale (colectii, culturi de concurs, microculturi, campuri de selectie, parcele pilot)

Personal laborator de genetică şi ameliorare :

Dr. ing. Sorina Sirbu
cercetare@pomicolaiasi.ro
 
Dr. ing. Elena Iurea
cercetare@pomicolaiasi.ro
creat de Tengo Link-uri