Colectarea, conservarea si studiul germoplasmei (bancilor de gene la cires, visin, piersic si nuc) in vederea utilizarii ca material initial in ameliorarea soiurilor. Studiul principalelor insusiri si caractere ale genotipurilor din flora cultivata si spontana precum si caracterizarea pomologica a noilor genotipuri selectionate. Colectia nationala de cires cuprinde in prezent 550 genotipuri fiind cea mai mare din Romania si una din cele mai mari din lume. Colectia nationala de visin cuprinde un numar de 128 genotipuri. Colectia de piersic din cadrul SCDP Iasi cuprinde un numar de 63 genotipuri. Colectia de nuc din cadrul SCDP Iasi cuprinde un numar de 33 genotipuri.
Din materialul colectat din zona Moldovei au fost promovate ca soiuri noi din anul 1994 soiurile noi de cires amar, Amar Maxut si Amar Galata si soiul de visin De Botosani.
– Crearea de soiuri noi de cires cu rezistenta genetica la boli si daunatori, productivitate mare, vigoare redusa, cu fructe de calitate superioara, cu epoci diferite de maturare, autofertile, cu fructe pietroase, rezistente la crapare, inclusiv cu rezistenta la ger. In perioada 1981-2007, la SCDP Iasi, la specia cires s-au efectuat hibridari in cadrul a 652 combinatii, utilizandu-se 162 genotipuri. Au fost polenizate 701198 flori de cires, din care au rezultat 91751 samburi buni, din care s-au obtinut 7670 hibrizi. Din elitele hibride de cires selectionate si studiate in microculturi comparative de concurs au fost omologate in anii 1999-2007, 13 soiuri noi de cires dulce (Cetatuia, Maria, Catalina, Golia, Marina, Bucium, Iasirom, stefan, Tereza, Oana, Radu, Lucia si George. Alte patru elite hibride de cires sunt inscrise pentru omologare la ISTIS Bucuresti ( HC. 840808, HC. 840933, HC. 871616 si HC. 893705).
– In vederea zonarii soiurilor noi in areale favorabile de cultura, urmarim comportarea unor soiuri romanesti si straine in sapte culturi comparative de concurs la speciile mar, par, prun, cais, piersic, cires, visin si nuc. Au fost stabilite sortimentele pomicole la aceste specii pe zone de maxima favorabilitate.
– A fost efectuata o ampla actiune de colectare si selectie a unor biotipuri valoroase de nuc in urma careia au fost omologate ca soiuri noi de nuc biotipurile : Velnita, Miroslava, Anica si Ovidiu.
– Stabilirea sortimentului pentru speciile cultivate in zona cu soiuri noi create la SCDP Iasi, in tara s-au provenite din strainatate precum si a tehnologiilor specifice acestora.
– Inregistrarea fenofazelor de vegetatie si fructificare la speciile mar, par, prun, cais, cires, visin si nuc si stabilirea momentului optim de recoltare al fructelor in vederea reducerii pierderilor pe durata recoltarii, pastrarii si transportului acestora.
– Evaluarea, estimarea si inregistrarea productiei de fructe la speciile, soiurile, selectiile si elitele hibride din componenta poligonului experimental precum si acelor existente in fermele 1-8.
– Crearea de soiuri noi de cires si visin prin folosirea fondului national de germoplasma la cires si visin, existent in cele doua colectii nationale. Proiectele ultimelor patru teme de cercetare sunt incluse in cadrul programului intern de cercetare-dezvoltare, finantat de SCDP Iasi, pentru perioada 2009-2014.
– In perioada 1979 – 2012, au fost infiintate in cadrul poligonului experimental, colectiile nationale de cires si visin, colectiile de piersic si nuc, culturi comparative de concurs la speciile mar, par, prun, cais, cires, visin si nuc, campuri de selectie a hibrizilor de cires, plantatii mama de ramuri altoi si un biodepozitar cu principalele specii si soiuri inmultite in zona de influenta a statiunii si in Moldova.
Principalele directii de cercetare abordate sunt urmatoarele:
– Colectarea, conservarea si studiul germoplasmei (bancii de gene) la cires, visin, piersic si nuc, in vederea utilizarii ca material initial in ameliorarea soiurilor, studiul principalelor insusiri si caractere ale genotipurilor din flora cultivata si spontana, precum si caracterizarea pomologica a noilor genotipuri colectionate. Din materialul colectat din flora cultivata si spontana, au fost promovate ca soiuri, din anul 1994, Amar Galata si Amar Maxut.
– Crearea de soiuri noi de cires, cu rezistenta genetica la boli si daunatori, productivitate mare, vigoare redusa si fructe de calitate superioara, cu epoci diferite de maturare, autofertile, cu fructe pietroase, rezistente la crapare inclusiv cu rezistenta la ger.
– In campurile de selectie ale hibrizilor de cires se afla in prezent peste 5000 de hibrizi din care au fost selectionate 300 de elite hibride, 15 dintre acestea fiind omologate ca soiuri noi.
– Studiul comportarii in diferite bazine pomicole si tipuri de sol a soiurilor si selectiilor de pomi, in vederea zonarii corecte si extinderii rapide in productie. Stabilirea sortimentelor pomicole pe zone de maxima favorabilitate si destinatie optima la mar, par, prun, cais, cires, visin si nuc. In urma acestor studii in campurile experimentale au fost difuzate in productie o serie de soiuri noi de mar (Prima, Pionier, Generos, Voinea, Florina, Idared, Ionagold), prun (Centenar, Silvia, Pescarus, Baragan, Dambovita, Ialomita, Minerva), cais (Goldrich, Vivagold, Sulmona, Neptun, Litoral, Venus, Comandor), cires (Negre de Bistrita, Cerna, Rubin, Rivan, Amar Maxut, Amar Galata), visin (Nana, Ilva, Timpurii de Osoi, De Botosani) si nuc (Jupanesti, Miroslava, Velnita, Anica si Ovidiu.
– Selectia intraclonala conservativa si organizarea plantatiilor mama de ramuri altoi LTV.
– La speciile cires, visin si nuc s-au efectuat lucrari de selectie in urma carora au fost omologate doua soiuri noi de cires (Amar Galata si Amar Maxut), unul de visin (De Botosani) si patru de nuc (Miroslava, Velnita, Anica si Ovidiu).
Se afla in stadiu avansat, selectia clonala conservativa la soiul de mar Idared si la soiul de prun Centenar. O preocupare deosebita a fost aceea a infiintarii unor noi plantatii mama de ramuri altoi LTV la speciile mar, par, prun, cires, visin cu material provenit de la ICPP si SCDP Bistrita, precum si a unui biodepozitar pentru zona Moldovei cu speciile si soiurile ce se inmultesc in NE tarii. Pentru a verifica rezultatele obtinute in campurile experimentale si in fermele pilot, la Statiunea Pomicola Iasi s-au organizat in cei peste 30 ani de activitate, trei concursuri zonale de fructe (in anii 1980, 1981, 1982) si doua concursuri nationale de mere, pere, gutui si nuci in anii 1983 si 1984. Tot la SCDP Iasi s-au organizat in premiera pe tara, un concurs national de cirese si visine, in anul 1985, urmat de alte cinci editii in anii 1987,1988,1989, 1992 si 2007. La toate aceste concursuri, judetul Iasi si SCDP Iasi au ocupat locuri de frunte pe tara.