Obiective:
Realizări
Soiuri omologate
Soiurile de cireş au fost obţinute prin hibridări artificiale şi selecţie clonală.
Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare mijlocie, de tip spur cu port etalat;
Fructul: Mărimea: mijlocie (5,9g);
Forma: reniform aplatizată;
Epiderma: roşie închisă spre neagră la maturitatea deplină;
Pedunculul: scurt şi gros, mediu rezistent la detaşare, fără supurare;
Pulpa: semipietroasă, aproape crocantă, suculentă, de culoare roşietică cu suc slab colorat în roşu;
Gust: plăcut, potrivit de dulce, uşor acidulat, cu 16 % S.U;
Sâmburele: mărime medie (6,5% din greutatea fructului), semiaderent la pulpă;
Epoca de coacere: ultima decadă a lunii mai
Productivitatea: soi precoce, rodeşte abundent şi constant;
Aprecieri generale: rezistenţă medie la antracnoză şi monilioză şi bună la ger şi secetă. Destinat în principal pentru consum în stare proaspătă.
Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare medie, cu creşteri moderate;
Fructul: Mărimea: mijlocie spre mare (6,8-7,8g);
Forma: cordiform alungită;
Epiderma: roşie aprinsă, roşie închisă la maturitatea deplină;
Pedunculul: de lungime medie spre mare, de grosime medie, mediu rezistent la detaşare;
Pulpa: semipietroasă, suculentă, de culoare roşie;
Gust: plăcut, potrivit de dulce, uşor acidulat;
Sâmburele: mărime medie (6,5% din greutatea fructului);
Epoca de coacere: prima decadă a lunii iunie;
Productivitatea: rodeşte abundent şi constant având o productivitate superioară soiurilor din aceeaşi grupă de maturare;
Aprecieri generale: începe să rodească din anul V, cu rezistenţă medie la antracnoză şi monilioză şi bună la ger şi secetă. Rezistenţă bună la crăparea fructelor.
Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare mijlocie;
Fructul: Mărimea: mijlocie (6,6 g);
Forma: reniformă, cu punctul pistilar adâncit;
Epiderma: roşie închisă;
Pedunculul: scurt şi mediu ca grosime, la detaşarea de fruct nu supurează;
Pulpa: roşie închisă, fermă, suculentă, cu suc intens colorat roşu închis;
Gust: foarte bun, dulce, uşor acidulat;
Sâmburele: mic (4% din greutatea fructului), neaderent la pulpă;
Epoca de coacere: la mijlocul lunii iunie (12-18);
Productivitatea: soi precoce, rodeşte abundent (11-13 t/ha) şi constant;
Aprecieri generale: rezistenţă bună la ger, secetă, monilia şi crăparea fructelor. Rezistenţă medie la antracnoză. Fructele sunt destinate pentru consum în stare proaspătă şi industrializare.
Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare mijlocie;
Fructul: Mărimea: mare (7,6 g);
Forma: rotundă aplatizată, cu punctul pistilar adâncit;
Epiderma: roşie închisă, mediu rezistentă la crăpare;
Pedunculul: lungime şi grosime medie, cu suber prezent iar la detaşarea de fruct se desprinde uşor fără supurare;
Pulpa: roşie închisă, fermă, suculentă, cu suc intens colorat roşu închis;
Gust: bun, potrivit de dulce, uşor acidulat;
Sâmburele: mijlociu (5% din greutatea fructului), neaderent la pulpă;
Epoca de coacere: decada I-II-a a lunii iunie (7-15);
Productivitatea: soi precoce, rodeşte abundent (12-15 t/ha) şi constant;
Aprecieri generale: înflorire medie, rezistenţă bună la ger, secetă, monilinia şi crăparea fructelor. Rezistenţă medie la antracnoză. Fructele sunt destinate consumului în stare proaspătă şi industrializare.
Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare mijlocie;
Fructul: Mărimea: mare spre foarte mare (8,0-8,4 g);
Forma: cordiform alungită, uşor turtită dorso-ventral cu vârful plat;
Epiderma: roşie închisă, mediu rezistentă la crăpare;
Pedunculul: scurt, având în medie 29 mm lungime, grosime mijlocie, iar la detaşarea de fruct se desprinde uşor fără supurare;
Pulpa: roşie mijlocie, fermă, suculentă, dulce accentuat, plăcut acidulată, foarte plăcută la gust; se desprinde uşor de sâmbure;
Gust: bun, dulce, uşor acidulat;
Sâmburele: mare având 0,6 g, de formă eliptic mijlocie, neaderent la pulpă;
Epoca de coacere: decada a II-a a lunii iunie;
Productivitatea: soi precoce, rodeşte abundent (12-14 t/ha) şi constant;
Aprecieri generale: înflorire medie, rezistenţă bună la ger, secetă, monilinia şi crăparea fructelor. Rezistenţă medie la bolile specifice cireşului. Fructele sunt destinate consumului în stare proaspătă şi industrializare.
Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare mijlocie;
Fructul: Mărimea: foarte mare în primii ani de rodire (8,3-11,7 g);
Forma: cordiformă, uşor aplatizată, turtită dorso ventral, cu vârful plat.
Epiderma: roşie închisă, de grosime mijlocie, cu luciu atrăgător;
Pedunculul: de lungime şi grosime mijlocie, de culoare verde, cu suber prezent între peduncul şi fruct
Pulpa: roşie-mijlocie, crocantă, suculentă, cu gust mijlociu de dulce şi cu aciditate mijlocie;
Gust: bun, dulce, uşor acidulat;
Sâmburele: de mărime medie spre mare (0,6 g), eliptic mijlociu, neaderent la pulpă.
Epoca de coacere: decada a II-a a lunii iunie;
Productivitatea: rodeşte abundent (11-13 t/ha) şi constant;
Aprecieri generale: înflorire medie, este rezistent la ger şi secetă şi cu rezistenţă medie la bolile specifice cireşului (monilioză şi antracnoză). Fructele sunt destinate consumului în stare proaspătă şi industrializare.
Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare mică spre medie;
Fructul: Mărimea: mare pentru soiurile amare (4,7 g);
Forma: sferic alungită, uşor turtită la bază, puţin alungită la vârf;
Epiderma: bicoloră (roşu aprins pe fond galben);
Pedunculul: lungime medie spre mare, destul de viguros, mediu rezistent la detaşare, fără supurare;
Pulpa: semipietroasă, galben-albicioasă, suculentă;
Gust: gust amar, fin, dulce, uşor acidulat;
Sâmburele: de mărime medie (5,1 % din greutatea fructului), semiaderent;
Epoca de coacere: târzie, prima decadă a lunii iulie;
Productivitatea: soi precoce, rodeşte abundent şi constant, are o capacitate de producţie deosebită;
Aprecieri generale: rezistent la ger, secetă, monilioză şi medie la antracnoză. Înflorire târzie.. Este un excelent soi pentru industria alimentară în special pentru dulceţuri şi fructe confiate.
Soiurile de vişin au fost obţinute prin selecţii pozitive din populaţii locale.
Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare mijlocie;
Fructul: Mărimea: mijlocie (5,3 g);
Forma: sferic turtită;
Epiderma: roşie închisă, subţire, elastică, rezistentă;
Pedunculul: scurt spre mediu ca lungime şi cu grosime medie;
Pulpa: roşie vişinie, suculentă, cu suc bine colorat, consistenţă mijlocie;
Gust: plăcut, dulce acrişor, răcoritor, slab astringent;
Sâmburele: mic (5,4-5,5 % din greutatea totală a fructului), neaderent;
Epoca de coacere: timpurie, prima decadă a lunii iunie;
Productivitatea: este un soi relativ productiv, precoce;
Aprecieri generale: soi rezistent la ger şi secetă, parţial autofertil.
Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare medie;
Fructul: Mărimea: mijlociu spre mare (5,5-6 g);
Forma: sferic turtită la bază şi dorsoventral;
Epiderma: roşie, purpurie, închisă, subţire, elastică, lucioasă;
Pedunculul: scurt spre mediu, de grosime medie;
Pulpa: roşie vişinie, suculentă, mediu consistentă, cu sucul colorat;
Gust: plăcut, acrişor, răcoritor, slab astringent;
Sâmburele: de mărime medie (5,2 % din greutatea totală a fructului), semiaderent la pulpă;
Epoca de coacere: decada I-II-a a lunii iulie;
Productivitatea: rodeşte abundent şi constant începând cu anul V-VI de la plantare;
Aprecieri generale: soi rezistent la ger şi secetă şi mediu rezistent la monilioză şi antracnoză.
Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare mică;
Fructul: Mărimea: mijlocie (4,8 g);
Forma: sferic alungită;
Epiderma: vişinie închisă;
Pedunculul: lung şi de grosime medie;
Pulpa: roşie, moale, cu suc intens colorat, cu 12-13% SU;
Gust: acidulat, taninos chiar la supracoacere;
Sâmburele: relativ mare (8-9 % din greutatea totală a fructului);
Epoca de coacere: foarte târzie, sfârşitul lunii iulie-începutul lunii august. Cel mai târziu soi din sortimentul actual;
Productivitatea: soi precoce, rodeşte abundent şi constant;
Aprecieri generale: rezistentă bună la ger şi secetă şi medie la antracnoză şi monilioză. Soi autofertil cu înflorire foarte târzie.
Soiurile de nuc au fost obţinute prin selecţie pozitivă din populaţiile locale.
Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare mijlocie;
Fructul: Mărimea: mare (14,2 g);
Forma: rotund-elipsoidală, uşor alungită, rotunjită la capete, cu orificiul peduncular bine închis cu fascicole libero-lemnoase;
Endocarpul (coaja): de culoare gălbuie-maronie, subţire, cu suprafaţa netedă, cu puţine încreţituri şi adâncituri;
Miezul: umple bine cavitatea valvelor, de culoare alb-gălbuie, se scoate întreg şi uşor şi reprezintă 52,6% din greutatea fructului;
Gust: dulce, plăcut, aromat, crocant;
Epoca de coacere: timpurie, decada I-a a lunii septembrie;
Productivitatea: soiul este rustic, produce mult încă din anul VII de la plantare, rodeşte abundent şi constant;
Aprecieri generale: înflorire mijlocie şi este de tip protogin. Are o rezistenţă bună la ger, secetă, bacterioză şi o rezistenţă medie la antracnoză.
Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare mijlocie;
Fructul: Mărimea: mare (13,9 g);
Forma: oval-alungită, rotunjită la capete, cu orificiul peduncular bine închis cu fascicole libero-lemnoase;
Endocarpul (coaja): este subţire, cu suprafaţa netedă, cu puţine încreţituri şi adâncituri, de culoare gălbuie-maronie;
Miezul: umple bine cavitatea valvelor, de culoare alb-gălbuie, se scoate întreg şi uşor cu un procent de 53,2 % din greutatea totală a fructului;
Epoca de coacere: semitimpurie, la mijlocul lunii septembrie;
Productivitatea: este un soi precoce (intră pe rod din anul VI de la plantare). Rodeşte abundent şi constant;
Aprecieri generale: înflorire relativ târzie de tip protandru. Are o rezistenţă bună la ger, secetă şi bacterioză şi medie la antracnoză.
Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: vigoare medie;
Fructul: Mărimea: mijlocie spre mare (14 g);
Forma: ovoidală, simetrică, uşor ascuţită la vârf;
Endocarpul (coaja): de culoare crem-gălbuie, relativ subţire, cu suprafaţa regulată, cu puţine încreţituri şi adâncituri. Orificiul peduncular este bine închis cu fascicole libero lemnoase;
Miezul: umple bine cavitatea valvelor, de culoare alb-gălbuie, se extrage cu uşurinţă, întreg şi reprezintă 57 % din greutatea totală a fructului;
Gustul: foarte plăcut, dulce, aromat;
Epoca de coacere: decada a II-a a lunii septembrie;
Productivitatea: soi precoce, intră pe rod din anul V-VI de la plantare. Rodeşte abundent şi constant.
Aprecieri generale: soiul fructifică atât terminal cât şi intermediar, înflorire relativ târzie de tip protandru. Are o rezistenţă bună la bacterioză şi medie la antracnoză.
Originea: România, SCDP Iaşi;
Pomul: semiviguros;
Fructul: Mărimea: mare (13,5 g);
Forma: rotund-ovoidă, rotunjită la capete, cu orificiul peduncular bine închis cu fascicole libero-lemnoase;
Endocarpul (coaja): de culoare gălbuie cenuşie până la galbenă, relativ subţire, cu suprafaţa netedă, cu puţine încreţituri şi adâncituri;
Miezul: umple bine cavitatea valvelor, de culoare alb-gălbuie, se extrage din coajă uşor şi întreg, cu un procent de 50,6-51,2 % din greutatea totală a fructului;
Gustul: plăcut, aromat;
Epoca de coacere: decada a II-a a lunii septembrie;
Productivitatea: soi precoce, intră pe rod din anul VI-VII de la plantare, rodeşte abundent şi constant.
Aprecieri generale: fructifică şi pe ramuri laterale. Înflorire mijlocie de tip protogin. Tolerant la bacterioză, mediu tolerant la antracnoză.
Fond de germoplasma.
Dotari
Personal laborator de genetică şi ameliorare :
Dr. ing. Sorina Sirbu
cercetare@pomicolaiasi.ro
Dr. ing. Elena Iurea
cercetare@pomicolaiasi.ro
Statiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultura Iasi
CIF : RO 3423277
CIF : 3635431
Pomicola Iași, site realizat de GC-agency.ro
Copyright © 2022 All rights reserved.